onsdag, februar 10, 2016

"Karitas" av Kristín Marja Baldursdóttir


                                                                                
                                            Karitas av Kristín Marja Baldursdóttir          

Denne boka synes jeg var veldig fin, selv om jeg egentlig brukte lang tid på den. Den handler om Karitas Jónsdóttir. Island, 1915. Karitas Jónsdóttir vokser opp i en stor, farløs søskenflokk. Det betyr trange kår, men moren er fast bestemt på at alle skal ha en utdanning, og Karitas er en talentfull kvinne. Et tilfeldig møte med en kvinne bak et staffeli forandrer livet hennes, sender henne til København for å studere og gjør kunsten og kjærligheten til stadig viktigere omdreiningspunkter for Karitas.
Men da hun kommer tilbake til Island,  forelsker hun  seg i den vakre Sigmar, en fisker. De gifter seg og får barn, men han stuer henne vekk på et øde gårdsbruk mens han selv seiler jorden rundt på de syv hav. Da Karitas føder tvillinger, orker hun ikke mer, og overlater det ene av barna til søsteren, Bjarghildur. Selv flytter hun med to av barna til det lille samfunnet Örefi, hvor de tilbringer de neste 14 årene. Da Sigmar plutselig dukker opp idet krigen bryter ut i Europa, må Karitas igjen velge mellom kunsten og kjærligheten. 

Karitas er en roman om drømmer og lengsler, om uventet lykke og bunnløs sorg - og om stor lidenskap. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2006.

Skildringene var veldig bra, og jeg koste meg med boken. Måtte flere ganger fram med kartet over Island for å se hvor de ulike stedene var og se på naturen der. Man får også vite hvordan kvinner på Island hadde det på den tiden, og særlig om hvordan det var på vinteren. Denne boken har også en fortsettelse i bok nummer 2.

Karitas
Kristín Marja Baldursdóttir    
Roman
463 sider
Gyldendal
2012


                                  

Ingen kommentarer: